Hoe de GVB de Noord/Zuidlijn sneller inspecteert met behulp van drones

Kamperlijnbrug foto

De GVB is de welbekende openbare vervoerder van Amsterdam welke de stad dagelijks voorziet van de lokale metro, tram, bus en ferry’s. Nog niet zo lang geleden is de GVB de trotste eigenaar geworden van de lang verwachte metrolijn tussen Amsterdam-Noord en de Zuidas – beter bekend als de Noord/Zuidlijn.

Gezien er verwacht wordt dat deze metrolijn ten alle tijden veilig, betrouwbaar en efficiënt opereert, brengt deze nieuwe aanwinst wel een zekere verantwoordelijkheid met zich mee. De GVB speelt hierop in door systematisch haar ondergrondse metrotunnels nauwkeurig te inspecteren, alleen is dit niet altijd even makkelijk. 

Sommige aandachtspunten bevinden zich namelijk hoog boven de grond, waardoor er in de avonduren hoogwerkers ingezet moesten worden. 

In een poging om de snelheid en veiligheid te verbeteren tegen een lager kostenplaatje, heeft de GVB Dronepoint ingeschakeld.

 

 

Snelheid en wendbaarheid 

Drones zijn relatief klein en wendbaar, waardoor zelfs de meest lastig te bereiken plekken toch vrij eenvoudig geïnspecteerd kunnen worden. Uitgerust met camera apparatuur van de bovenste plank, kan nu elk van de aandachtspunten in de tunnel gefotografeerd worden in 4K. 

Deze nieuwe manier van werken is niet alleen een stuk sneller, maar tegelijkertijd ook een stuk veiliger. Het resultaat is dat de GVB nu meer inspecties in één dag kan uitvoeren, waardoor de tunnel dus minder lang is afgesloten. 

 

Een nieuwe manier van samenwerken 

Na elke inspectieronden worden de beelden direct georganiseerd en beschikbaar gesteld in het asset-viewer platform. De GVB kan aan iedereen veilig toegang verlenen, wat alle belanghebbende samenbrengt in één overzichtelijke omgeving. 

De GVB-inspecteur kan de foto’s individueel beoordelen, of juist in parallel met eerdere versies om zo de ontwikkelingen van de asset beter te beoordelen. Ook wordt de ingebouwde toolbox regelmatig ingezet om figuren en opmerkingen toe te voegen ter verduidelijking. 

Na de evaluatie kan de inspecteur vanuit zijn kantoor de asset goed of afkeuren, waarna iedereen vervolgens op de hoogte wordt gebracht in het platform. Deze gestructureerde en overzichtelijke manier van werken stelt de GVB in staat om meer werk gedaan te krijgen in minder tijd. 

 

 

Foto Rob Mondeel

“Het is mijn werk om ervoor te zorgen dat de tunnel altijd operationeel en veilig is om te gebruiken. Dronepoint biedt mij een snelle, veilige, betrouwbare en voordelige manier om altijd zeker te zijn dat dit het geval is. Met asset-viewer kan ik de data snel beoordelen zodat ik weet waar we staan.

Frank de Vries

ASSET MANAGER NOORD/ZUIDLIJN

Een nieuwe bron van kennis en historische data

Als kennis niet op de juiste manier gedeeld en beheerd kan worden, dan staat er veel op het spel wanneer de verkeerde personen binnen een organisatie vertrekken.

Dit is één van de redenen waarom de GVB alle inspectie data van de Noord/Zuidlijn centraal beheert en organiseert in asset-viewer. Hierdoor bouwen medewerkers gezamenlijk een waardevolle bron van gedeelde kennis en historische data.

Dit betekent dat het wiel niet steeds opnieuw uitgevonden hoeft te worden, waardoor er sneller en beter werk afgeleverd kan worden. 

 

Geïnteresseerd hoe drones jouw inspectieprocessen naar een hoger niveau kunnen tillen? Neem dan gerust eens contact op voor vrijblijvend advies.