Hoe drones worden gebruikt voor assetmanagement

Written by Christiaan Driessen

8 april 2020

}
Leestijd: 5 minuten

Een aantal jaar geleden werden drones nog vooral gebruikt door hobbyisten en legermachten. Tegenwoordig is dat wel anders. Drones maken namelijk steeds vaker deel uit van de standaard processen in allerlei soorten bedrijven. Zo jaagt de politie met drones op hardrijders en bumperklevers. PostNL wil medicijnen gaan bezorgen per drone en ook de brandweer ziet het gebruik van drones als een verschil tussen leven en dood.

Dit zijn slecht een paar van de vele voorbeelden.

Maar misschien nog wel één van de meest relevante drone toepassingen vandaag de dag zijn asset inspecties. Drones worden namelijk steeds vaker gebruikt voor assetmanagement door hun wendbaarheid, kwaliteit, snelheid en veiligheid. 

 

De vier voordelen van drone inspecties

 

1. Wendbaarheid

In tegenstelling tot mensen hebben drones geen boodschap aan de wet van de zwaartekracht. Deze kleine robots kunnen moeiteloos de meest lastig bereikbare plekken inspecteren. Denk bijvoorbeeld aan situaties waar normaal hoogwerkers voor nodig zijn, of juist besloten, krappe waar inspecteurs anderzijds nauwelijks tot niet bij zouden kunnen.

 

2. Kwaliteit

Deze wendbaarheid biedt dus een hoop mogelijkheden tijdens het uitvoeren van inspecties. Een foto van dichtbij, iets verder weg, of juist vanuit een bepaalde invalshoek. The sky is the limit, en dat soort flexibiliteit gaat ten goede van de inspectiekwaliteit.

In combinatie met verschillende sensoren kunnen nieuwe inzichten aan het licht worden gebracht welke normaal gesproken onopgemerkt zouden blijven. Denk niet alleen aan haarscherpe drone foto’s, maar ook aan het gebruik van een thermische camera, ultrasoon, of het maken van een digitale replica in een 3D puntenwolk. Dit alles vanuit elke denkbare invalshoek.

 

3. Snelheid

Drones zijn snel. Heel snel. Ook gaat de wendbaarheid van drones ten goede van de algemene inspectiesnelheid. Zeker op hoge hoogtes en in situaties met verschillende obstakels steelt een drone al snel de show. Daarnaast is het mogelijk om beelden in real-time te streamen naar een inspecteur.  

 

4. Veiligheid

Door een drone te gebruiken voor de wat riskantere zaken worden inspecteurs niet meer onnodig in gevaarlijke of benauwde situaties gebracht. En dat voorkomt een hoop vervelende ongelukken. Zo vermeldt Bloomberg bijvoorbeeld dat er in 2017 meer dan 880 mensen in de Verenigde Staten op de werkvloer om het leven zijn gekomen door een hoge val. In Nederland worden tot wel 28% van alle ongevallen op de werkvloer veroorzaakt door een val op hoogte. Een drone daarentegen zal niet zomaar van een ladder af vallen.

Grafiek van Bloomberg: dodental in de VS door een hoge val

Dodental in de VS door werken op hoogtes

 

Verhoging in efficiëntie en verlaging in kosten

Het uiteindelijke resultaat van deze wendbaarheid, kwaliteit, snelheid en veiligheid uit zich vooral in een aanzienlijke verlaging van de kosten. De offshore olie- & gasindustrie was één van de eerste sectoren om hier alle voordelen van te plukken. Zo gebruiken bedrijven zoals Total, BP en Shell drones al jaren om offshore olieplatformen te inspecteren met o.a. foto, video en thermische beelden.

Roland en Berger heeft onderzocht dat het gebruik van drones de inspectietijd heeft gereduceerd van acht weken naar slechts 5 dagen. De inspectiekosten zijn hiermee tot wel 90% verlaagt. Een ander bekend voorbeeld is een windturbine inspectie, waar de kosten met een drone inspectie gehalveerd kunnen worden.

Veel sectoren beginnen langzamerhand de voordelen van drone inspecties in te zien. Zo is er ook veel winst te behalen in bijvoorbeeld de wegenbouw, de spoorsector en diverse industriële omgevingen. Alhoewel dit steeds meer in opkomst is, laten de exacte kostenbesparingen nog heel even op zich wachten. Dit zal na verloop van tijd steeds duidelijker worden.

 

Grafiek: kostenverlaging in % met drone inspecties per sector

De geschatte kostenbesparing haalbaar door asset inspecties met drone.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Al met al zijn er drie grote voordelen welke voor praktisch elke sector van toepassing zijn.

 

1. Verlaging van de kosten

Vandaag de dag is tijd altijd nog geld. De voordelen van een versnelt inspectieproces zijn daarom ook direct terug te vinden in de portemonnee. Van lagere tot geen operationele stilstandskosten en vermindering van factureerbare uren, tot het sneller kunnen starten met de vervolgstappen in het algehele proces.

 

2. Meer Inspectiemomenten & Compliance 

Drone inspecties zijn efficiënt en minder risicovol waardoor de kosten dus ook relatief lager liggen. Hierdoor kunnen bedrijven ervoor kiezen om vaker te inspecteren, waardoor potentiële problemen eerder aan het licht komen. Dit gaat ten goede van de algemene veiligheid en voorkomt onnodige kosten en noodreparaties. Hierdoor kan de compliance dus beter gewaarborgd blijven.

 

3. Meer inzichten & voorspellend onderhoud

Voor een fractie van de kosten kunnen bedrijven dus vaker inspecteren. Met een toename in inspecties en inspectiedata worden trendanalyses ineens een stuk waardevoller, wat op de lange termijn leidt tot beter voorspellend onderhoud.

Des te beter de informatie over een asset, des te beter deze onderhouden kan worden. In sommige gevallen is het daarom interessant om hier nog extra inzichten aan toe te voegen, zoals thermische beelden, sonar, 2D plattegronden of digitale 3D asset replica’s.

Belangrijk is hierbij wel om alle visuele data op de juiste manier digitaal te verwerken, op te slaan en te organiseren. Met een geschikt Inspectie & Assetmanagement platform is dit al vrij eenvoudig. Dit soort softwareoplossingen zijn ontworpen om de volledige inspectiehistorie van een asset digitaal te registreren en te organiseren. Sommige platforms zoals asset-viewer bieden ook een hoop analytische tools, wat trendanalyse en voorspellend onderhoud mogelijk maakt.

 

Hoe kan je als bedrijf starten met drone inspecties?

Van de één op de andere dag starten vereist vaak net een iets andere manier van werken. Een goed begin is daarom het halve werk, en de ervaring leert dat beginnen met een Proof of Concept vaak de beste resultaten met zich mee brengt.

Het doel hierbij is het vinden van een geschikte toepassing binnen het bedrijf; eentje waar zichtbare resultaten behaald kunnen worden. Het vinden van een dergelijke use-case doe je door de volgende drie vragen te beantwoorden:

  • Wat zijn de essentiële activiteiten waar drones het proces kunnen verbeteren of vervangen?
  • Wij welke van deze activiteiten zijn de resultaten meetbaar?
  • Is er een geschikt moment om dit uit te proberen?

 

Drone Servicebedrijf

Bedrijven kunnen er natuurlijk altijd voor kiezen om intern een drone team op te zetten met de daarbij benodigde kennis en apparatuur. Ook is het mogelijk om een professionele drone servicebedrijf in te schakelen. Zo regelen we hier bij Dronepoint dan het gehele inspectieproces van A tot Z, waaronder zaken in het kader van wet en regelgeving, veiligheid en de uitvoering zelf.

 

Datamanagement

Het vliegen is vaak slechts het halve werk. Drones kunnen namelijk in een korte tijd een hoop data verzamelen – zowel in datagrootte als in kwantiteit. De crux is om alle data op een effectieve manier te bewaren, organiseren, analyseren en delen. Het overzicht is immers snel verloren. Om data management op de juiste manier aan te pakken kunnen bedrijven het beste vroegtijdig starten met Inspectie & Assetmanagementsoftware, zoals bijvoorbeeld asset viewer.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *